Turvallisuus

Ropeconissa noudatetaan Suomen lain lisäksi muutamia muita yhteisiä sääntöjä. Ohjeet pätevät Dipolin ja muiden tapahtumapaikkojen lisäksi lähimaastossa. Haluamme näillä ohjeistuksilla varmistaa Ropeconin kävijöiden viihtyisyyden ja turvallisuuden.

Aseet

Ropeconissa ei käytetä aseita. Asejäljitelmätja vastaavat kuuluvat puvustukseen ja pysyvät siinä kiinni. Minkä tahansa miekan, ampuma-aseen tai muun kättä pidemmän (myös purjon) heiluttelu on tapahtumassa kiellettyä. Mikäli tuot asejäljitelmän Ropeconiin, merkitse se seuraavasti:

  • Pistooleihin punainen merkkiteippaus koko kahvan mitalta ja piippuun punainen merkkiteippaus vähintään 2cm matkalle.
  • Pidempiin aseisiin punainen merkkiteippaus 3cm matkalle perään sekä piippuun 2cm matkalle.
  • Myös miekat ja muut asetta kuvaavat esineet tulee olla merkattuina punaisella merkkiteippauksella.
  • Helpoin tapa merkata aseesi on punainen sähköteippi.

Pehmomiekkojen kalistelulle on varattu oma erityinen areenansa. Muualla niidenkin on pysyttävä huotrissaan.

Päihteet

Alkoholi tai muut päihteet eivät kuulu Ropeconiin. Järjestyksenvalvojilla on velvollisuus takavarikoida kielletyt aineet ja poistaa paikalta häiriköt tunnelmaa ja tilaisuutta pilaamasta. Heillä on myös oikeus tarkastaa reput, laukut tai kassit kiellettyjen aineiden varalta. Tämä koskee myös saunaa.

Tupakointi on sallittua vain ulkotiloissa sille erikseen osoitetussa tupakointipaikassa. Huolehdi ympäristöstä ja siisteydestä: laita tupakantumpit niille varattuihin tuhkakuppeihin.

Dipolissa on erillinen anniskelutila, ravintola Cantina, jossa täysi-ikäiset kävijät saavat nauttia alkoholipitoisia juomia kohtuudella. Tupakointi Cantinassakin on sallittu vain ulkotiloissa.

Vaatetus

Asu on vapaa, mutta pakollinen. Tavallisin tavattu naamioitumiskeino on farkut ja t-paita, jolla väkijoukkoon voi helposti sulautua. Rooliasu on luvallinen, muttei millään muotoa ehdoton. Teemanmukainen pukeutuminen on toki plussaa.

Sauna- ja suihkutiloissa mikään asu ei ole pakollinen. Asun poistamista ja tai jopa vaihtamista saunan jälkeen suositellaan.

Muu turvallisuus

Yleistä turvallisuutta alueella valvovat erikseen merkityt järjestyksenvalvojat. Heidät tunnistaa statuksesta kertovasta rintamerkistä tai keltaisista liiveistä. Järjestyksenvalvojien lisäksi alueella kiertää siniseen liiviin pukeutuneita troubleshooter-henkilöitä, joiden puoleen kannattaa kääntyä käytännön asioita koskevissa ongelmissa. He voivat kutsua tarvittaessa paikalle myös SPR:n päivystävän ensiapuhenkilön. Apua saat myös aina Ropeconin infotiskiltä Dipolin käpyaulassa.

Hätäturvallisuus

Selvitä hätäpoistumistiet etukäteen.

Hätätilanteessa poistu lähimmän hätäpoistumistien kautta ulos tilasta.

Pysy poissa autotieltä, jotta pelastushenkilökunta pääsee paikalle.

Tämä koskee kaikkia tiloja, ei ainoastaan Dipolia.

Spontaani ohjelma Ropeconissa

Ropeconissa on myös paljon spontaania ohjelmaa ja ovatpa Ropecon-jonoa ovat joskus viihdyttäneet muusikot ja esiintyjätkin. Spontaanit esitykset ovat jopa suotavia, mutta muista olla häiritsemättä muita ihmisiä tai Ropeconin ohjelmaa esimerkiksi estämällä läpikulkua tai pitämällä melua luentosalien läheisyydessä. Koska Ropeconin ohjelma on maksutonta, ei spontaaneistakaan ohjelmanumeroista saa vaatia rahaa. Ihmiset saavat tietenkin vapaaehtoisesti antaa juomarahaa.

TÄRKEÄÄ: Tulennielentä ja vastaavat ohjelmanumerot voivat vaatia erillisiä lupia tai vakuutuksia – jos aiot järjestää tällaista ohjelmaa, ota yhteyttä Ropeconiin mahdollisimman aikaisin ennen Ropeconia. Viimeisinä viikkoina ennen tapahtumaa on hyvin kiire ja kaikki hankinnat tai järjestelyt on jo tehty, eli ota yhteyttä mieluusti jo kuukausia aikaisemmin. Koska Ropecon on myös epäkaupallinen tapahtuma, on kaupallisten toimijoiden syytä ottaa yhteyttä mahdollisimman aikaisin.

Jos taas tahdot esimerkiksi myydä käsitöitä tai muuta vastaavaa Ropeconissa, se onnistuu kirpputorilla ja Flash Marketissa, katso lisää tästä linkistä.

Ole kiva, älä kiusaa

Muistathan, että tapahtumaan osallistuu eri-ikäisiä ja eri taustoista tulevia harrastajia, joiden kokemuspohja on hyvin erilainen. Käyttäydy kaikkia kohtaan kunnioittavasti. Häirintä ei kuulu Ropeconiin. Häirinnäksi lasketaan mm. loukkaava nimittely, varjostaminen, uhkaava käyttäytyminen ja ei-toivottu fyysinen kontakti. Jos toimintasi koetaan häirinnäksi tai sinua huomautetaan siitä, lopeta välittömästi tai etsit muuta seuraa.

Mikäli koet häirintää tai näet tapahtuma-alueellamme jotain, joka sinusta on häirintää, ota yhteyttä joko kiertäviin järjestyksenvalvojiimme eli troubleshootereihin tai infoon. Infon luona voi käydä, tai voit soittaa tai tekstata (045 136 2946).