Kultainen Lohikäärme 2014

Ropecon on palkinnut Johanna Virtasen perinteisellä Kultaisella Lohikäärmeellä merkittävästä työstä Suomen pelikulttuurin hyväksi. Pohjoismaiden merkittävimmäksi Magic: The Gathering -tuomariksi kutsuttu Virtanen on ollut vastuussa keräilykorttipelien suosion kasvusta 2000-luvulla.

Suomen keräilykorttipelien kehitys ja menestys ovat 2000-luvulla pitkälti Virtasen ansiota. Keräilykorttipelit ovatkin aktiivisen vapaaehtoistyön ja organisoinnin kautta onnistuneet kasvattamaan pelaajamääriään huimasti. Erityisesti neljän viime vuoden aikana peliturnausten suosio on kasvanut räjähdysmäisesti.

”Virtasen merkitys keräilykorttipelien parissa on sanoinkuvaamaton. Tuomaroinnin lisäksi Virtasen aktiivisuus uusien aktiivien ja tuomareiden kouluttamisessa, turnausten järjestämisessä ja pelaajien tuomisessa harrastuksen pariin on ollut korvaamatonta. Keräilykorttipelit ovat pelikulttuurin saralla todellinen menestystarina, eikä tällaista menestystä olisi Suomessa mahdollista kuvitella ilman Virtasen aktiivista panosta”, kommentoi palkintolautakunnan puheenjohtaja Mika Loponen.

Virtanen on toiminut vuodesta 2010 Pohjoismaiden aluekoordinaattorina maailman suosituimman keräilykorttipelin, Magic: the Gatheringin, parissa. Virtanen aloitti Magic: the Gathering -tuomarina vuonna 1999 ensimmäiseltä tuomarointitasolta, ja Pohjoismaiden tällä hetkellä ainoa kolmannen tuomaritason oikeus myönnettiin hänelle vuonna 2004. Hänen toimeenkuvaansa kuuluu ensisijaisesti uusien tuomareiden koulutus ja tuomaritoiminnan kehittäminen. Tuomaritoiminnan lisäksi hän vastasi myös peliketju Fantasiapelien organisoidusta korttipelitoiminnasta vuosina 2003-2013.

Keräilykorttipeleistä on viime vuosikymmenten aikana kasvanut vapaa-ajan harrastuksen ohella rahallisestikin merkittävä liiketoimi. Satojen henkien maailmanlaajuisten pro-tason turnauksien palkintopotit liikkuvat sadoissatuhansissa euroissa, eikä pienempien, vapaamuotoisempien turnausten kävijämääriä voi edes arvioida.

”Palkitsevinta on ollut seurata harrastajakunnan kehitystä. Korttipeliharrastajakunta on mahtava, ja ihmisten vuoksi tuomarointi innostaa vuodesta toiseen. Yhteisö itsessään on syy keräilykorttipelien suosion kasvuun,” Virtanen kommentoi. ”Kun pelaajat aloittavat harrastuksen lapsina ja he kasvavat sekä aikuistuvan pelaamisen parissa, yhteisöstä hitsautuu pakostikin tiivis.”

Kultainen Lohikäärme on Ropeconin vuosittain jakama palkinto. Palkinto perustettiin 2003, ja se jaetaan pitkäaikaisesta työstä roolipelien, miniatyyripelien, korttipelien tai lautapelien saralla tai ansiokkaasta työstä pelikulttuurin kehittymisessä tai kehittämisessä. Palkinnosta päättää raati, joka koostuu osin kutsutuista pelialan ammattilaisista ja vaikuttajista, osin vuotuisorganisaation nimittämistä jäsenistä. Tänä vuonna raadissa olivat raadin puheenjohtaja Mika Loponen, käsikirjoittaja Mikko Rautalahti, lautapelialan konkari Jussi Tuhkanen, pitkäaikaiset Ropecon-vaikuttajat sekä entiset pääjärjestäjät Jaana Wessman ja Jukka Seppänen, pääjärjestäjä Emi Maeda, sekä tämän vuoden tapahtumaorganisaatiosta Atte Iiskola, Satu Kylmämetsä sekä Ville-Eemeli Miettinen.

 IMG_2309

Aiempien vuosien Kultaisen Lohikäärmeen saajat ovat:

2003: Lauri ja Jyrki Tudeer
2004: Mika ”Magus” Laaksonen
2005: Ville ”Burger” Vuorela
2006: Risto ”Nordic” J. Hieta
2007: Esko ”ELF” Vesala
2008: Niko ”GNiko” Mikkanen
2009: Kalle ”Killeri” Kivimaa
2010: Mikko ”Mike” Pohjola
2011: Markus Montola ja Jaakko Stenros
2012: Toni Niittymäki ja Markus Bremer
2013: Kersti Juva